+kosmo92 215 Posted September 24, 2009 witam wszystkich jaki waszym zdaniem jest najlepszy myśliwiec świata . Moim zdaniem jest nim F/A 22 Raptor Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted September 24, 2009 Naprawdę trudno powiedzieć.... Ja np. sentymentem dażę MiGa-29, chodź nie sądzę ,że byłby on najlepszy ze wszystkich. Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted September 26, 2009 dobry jest też f-35 i jest tańszy od raptora Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 12, 2009 (edited) Dobry jest też pączek z lukrem. To czy "dobry" póki co nie wiadomo, samolot jest na etapie prototypów, sukcesywnie dążąc w kierunku wyposażania do lotnictwa USA, Marines itd. W fazie testów można śmiało powiedzieć, że jest to udana konstrukcja, ale w żadnym konflikcie nie brała udziału. Podobnie F/A-22A Raptor. Natomiast sprawdzonymi samolotami śmiało można nazwać chociażby F-15 (odpowiedź na pytanie z tematu). Wykazały się świetną manewrowością mimo dużych zapasów fajerwerków pod pylonami, jak i również doskonałym zasięgiem taktycznym. (Mówię o operacji Desert Storm). Poza tym jako jedyny w swoim rodzaju, trafił laserówką (bombą) lecący śmigłowiec.( W sumie to nie zaleta). Można się tak rozpisywać, ale nie chce mi się ^^ Pozdro Edited November 12, 2009 by koman125 Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted November 12, 2009 Dobry jest też pączek z lukrem. To czy "dobry" póki co nie wiadomo, samolot jest na etapie prototypów, sukcesywnie dążąc w kierunku wyposażania do lotnictwa USA, Marines itd. W fazie testów można śmiało powiedzieć, że jest to udana konstrukcja, ale w żadnym konflikcie nie brała udziału. Podobnie F/A-22A Raptor. F/A-22A udowadniał swoją wartość na większych ćwiczeniach np."Red Flag". Wiadomo że to nie to samo co sprawdzian w warunkach bojowych ale zawsze coś. Poza tym jako jedyny w swoim rodzaju, trafił laserówką (bombą) lecący śmigłowiec.( W sumie to nie zaleta). Można się tak rozpisywać, ale nie chce mi się ^^ Przeciwnika, czy swój? Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 13, 2009 Iracki. Pisałem, że chodzi o DS ^^ Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted November 13, 2009 warto spojrzeć na f-136 czyli myśliwiec osiągający 12 MA i jest on schowany w Groom AFB czyli potocznie Area 51. Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted November 15, 2009 warto spojrzeć na f-136 czyli myśliwiec osiągający 12 MA i jest on schowany w Groom AFB czyli potocznie Area 51. To ja stawiam na X-Wing'a Chociaż daj jakiegoś linka do tej 12 Ma'chówki bo nie wiem o co biega a lubię takie secret projects Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 15, 2009 Też szukałem i nie znalazłem ^^ Jedyne co mi się z F136 kojarzy, to silnik do F-35, bo taka jest jego oficjalna nazwa. Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted November 16, 2009 wpisz f-136b i wyskoczą ci obrazki z fs 2004 ale o to chodzi oficjalnych zdjęć nie ma a propo tajnych projektów ma może ktoś informacje , zdjęcia na temat aurory i tr3b Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 18, 2009 Nic takiego nie widziałem, zdjęć nie ma. BTW, gdyby to był tajny projekt, skąd byś o nim wiedział ? ^^ Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted November 19, 2009 (edited) Nic takiego nie widziałem, zdjęć nie ma. BTW, gdyby to był tajny projekt, skąd byś o nim wiedział ? ^^ Coś kiepsko szukałeś My link -to jest to takie wrzecionowate ustrojstwo Edited November 19, 2009 by Ciacho Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted November 20, 2009 co myślicie na temat aurory i tr3b? Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted November 22, 2009 widzieliście myśliwiec belgijski F-26 STALMA CAŁKIEM NIEZŁY Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 5, 2010 Flankery od Sukhoia są najpiękniejsze acz może już nie najlepsze. Ale przed Raptorem w walce manewrowej były (pierwsze zrobiły figurę-manewr zwany KULBIT). Ale największym sentymentem darzę TOMCATy.... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 17, 2010 Flankery od Sukhoia są najpiękniejsze acz może już nie najlepsze. Ale przed Raptorem w walce manewrowej były (pierwsze zrobiły figurę-manewr zwany KULBIT).Ale największym sentymentem darzę TOMCATy.... Mylisz się przyjacielu! Kulbita pierwszy raz wykonał Su-37 w czasach w których myślano ,że X-31 jest szczytem zwrotności czyli gdzieś w 1996 roku. Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 17, 2010 Oglądałem dokument w którym podano że su-27, ale nawet jak nie to 37 jest pochodną 27... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 18, 2010 Oglądałem dokument w którym podano że su-27, ale nawet jak nie to 37 jest pochodną 27... Konkretnie na Su-37, a jeszcze przed prezentacją publiczną próbowano na Su-35. Ale na zwykłym Su-27 wykonanie kulbita teoretycznie też jest możliwe podobnie jak na MiG-29. Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted February 18, 2010 Ale na zwykłym Su-27 wykonanie kulbita teoretycznie też jest możliwe podobnie jak na MiG-29. O ile wiem to chyba właśnie nie jest to możliwe bo kulbit jest jak by dalszą częścią kobry a przy jej wykonaniu kiedy samolot zadziera nos, powstaje siła która go pcha z powrotem w dół. Tak więc bez sterowania wektorem ciągu nie da rady... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 18, 2010 O ile wiem to chyba właśnie nie jest to możliwe bo kulbit jest jak by dalszą częścią kobry a przy jej wykonaniu kiedy samolot zadziera nos, powstaje siła która go pcha z powrotem w dół. Tak więc bez sterowania wektorem ciągu nie da rady... Wiesz co, ja tam nieco przeczytałem o tym "Kulbicie" i było że Kulbit na pewno był robiony również na Su-35 który jest bez zmiennego wektora ciągu, a nie jest niemożliwym wykonać go na zwykłym Su-27 czy MiGu-29 jednak cytuję "można to poddawać dyskusji". Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 19, 2010 Ciekawe, że na wiki podano Su-33 wśród mogących zdiełać kulbita, a to przecież morska wersja 27? Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 19, 2010 Ciekawe, że na wiki podano Su-33 wśród mogących zdiełać kulbita, a to przecież morska wersja 27? Su-33 ma układ kaczki przyjacielu.To go czyni zwrotnym prawie jak Su-35 tyle że bez nowego radaru ,awioniki itp. Share this post Link to post Share on other sites
+kosmo92 215 Posted February 25, 2010 SU 33 nazywany SEA FLANKER czyli wersja morska całego su-27 przeznaczona na jedyny rosyjski lotniskowiec ''KUZNIECOW'' jest niezły ale uważam że US NAVY ma lepszego super horneta w wersjach E i F który ma więcej węzłów uzbrojenia i jest bardziej szybszy zwinny tzn zwrotny ale myślę żę f-35 c ukażę potencjał US NAVY apropa su 27 i flankerów mam fajną stronkę o su 27 : http://www.aviastar.org/russian-aircraft/flanker/index.html Share this post Link to post Share on other sites