kosmo92 209 Posted September 24, 2009 witam wszystkich jaki waszym zdaniem jest najlepszy myśliwiec świata . Moim zdaniem jest nim F/A 22 Raptor Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted September 24, 2009 Naprawdę trudno powiedzieć.... Ja np. sentymentem dażę MiGa-29, chodź nie sądzę ,że byłby on najlepszy ze wszystkich. Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted September 26, 2009 dobry jest też f-35 i jest tańszy od raptora Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 12, 2009 (edited) Dobry jest też pączek z lukrem. To czy "dobry" póki co nie wiadomo, samolot jest na etapie prototypów, sukcesywnie dążąc w kierunku wyposażania do lotnictwa USA, Marines itd. W fazie testów można śmiało powiedzieć, że jest to udana konstrukcja, ale w żadnym konflikcie nie brała udziału. Podobnie F/A-22A Raptor. Natomiast sprawdzonymi samolotami śmiało można nazwać chociażby F-15 (odpowiedź na pytanie z tematu). Wykazały się świetną manewrowością mimo dużych zapasów fajerwerków pod pylonami, jak i również doskonałym zasięgiem taktycznym. (Mówię o operacji Desert Storm). Poza tym jako jedyny w swoim rodzaju, trafił laserówką (bombą) lecący śmigłowiec.( W sumie to nie zaleta). Można się tak rozpisywać, ale nie chce mi się ^^ Pozdro Edited November 12, 2009 by koman125 Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted November 12, 2009 Dobry jest też pączek z lukrem. To czy "dobry" póki co nie wiadomo, samolot jest na etapie prototypów, sukcesywnie dążąc w kierunku wyposażania do lotnictwa USA, Marines itd. W fazie testów można śmiało powiedzieć, że jest to udana konstrukcja, ale w żadnym konflikcie nie brała udziału. Podobnie F/A-22A Raptor. F/A-22A udowadniał swoją wartość na większych ćwiczeniach np."Red Flag". Wiadomo że to nie to samo co sprawdzian w warunkach bojowych ale zawsze coś. Poza tym jako jedyny w swoim rodzaju, trafił laserówką (bombą) lecący śmigłowiec.( W sumie to nie zaleta). Można się tak rozpisywać, ale nie chce mi się ^^ Przeciwnika, czy swój? Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 13, 2009 Iracki. Pisałem, że chodzi o DS ^^ Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted November 13, 2009 warto spojrzeć na f-136 czyli myśliwiec osiągający 12 MA i jest on schowany w Groom AFB czyli potocznie Area 51. Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted November 15, 2009 warto spojrzeć na f-136 czyli myśliwiec osiągający 12 MA i jest on schowany w Groom AFB czyli potocznie Area 51. To ja stawiam na X-Wing'a Chociaż daj jakiegoś linka do tej 12 Ma'chówki bo nie wiem o co biega a lubię takie secret projects Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 15, 2009 Też szukałem i nie znalazłem ^^ Jedyne co mi się z F136 kojarzy, to silnik do F-35, bo taka jest jego oficjalna nazwa. Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted November 16, 2009 wpisz f-136b i wyskoczą ci obrazki z fs 2004 ale o to chodzi oficjalnych zdjęć nie ma a propo tajnych projektów ma może ktoś informacje , zdjęcia na temat aurory i tr3b Share this post Link to post Share on other sites
koman125 0 Posted November 18, 2009 Nic takiego nie widziałem, zdjęć nie ma. BTW, gdyby to był tajny projekt, skąd byś o nim wiedział ? ^^ Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted November 19, 2009 (edited) Nic takiego nie widziałem, zdjęć nie ma. BTW, gdyby to był tajny projekt, skąd byś o nim wiedział ? ^^ Coś kiepsko szukałeś My link -to jest to takie wrzecionowate ustrojstwo Edited November 19, 2009 by Ciacho Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted November 20, 2009 co myślicie na temat aurory i tr3b? Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted November 22, 2009 widzieliście myśliwiec belgijski F-26 STALMA CAŁKIEM NIEZŁY Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 5, 2010 Flankery od Sukhoia są najpiękniejsze acz może już nie najlepsze. Ale przed Raptorem w walce manewrowej były (pierwsze zrobiły figurę-manewr zwany KULBIT). Ale największym sentymentem darzę TOMCATy.... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 17, 2010 Flankery od Sukhoia są najpiękniejsze acz może już nie najlepsze. Ale przed Raptorem w walce manewrowej były (pierwsze zrobiły figurę-manewr zwany KULBIT).Ale największym sentymentem darzę TOMCATy.... Mylisz się przyjacielu! Kulbita pierwszy raz wykonał Su-37 w czasach w których myślano ,że X-31 jest szczytem zwrotności czyli gdzieś w 1996 roku. Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 17, 2010 Oglądałem dokument w którym podano że su-27, ale nawet jak nie to 37 jest pochodną 27... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 18, 2010 Oglądałem dokument w którym podano że su-27, ale nawet jak nie to 37 jest pochodną 27... Konkretnie na Su-37, a jeszcze przed prezentacją publiczną próbowano na Su-35. Ale na zwykłym Su-27 wykonanie kulbita teoretycznie też jest możliwe podobnie jak na MiG-29. Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted February 18, 2010 Ale na zwykłym Su-27 wykonanie kulbita teoretycznie też jest możliwe podobnie jak na MiG-29. O ile wiem to chyba właśnie nie jest to możliwe bo kulbit jest jak by dalszą częścią kobry a przy jej wykonaniu kiedy samolot zadziera nos, powstaje siła która go pcha z powrotem w dół. Tak więc bez sterowania wektorem ciągu nie da rady... Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 18, 2010 O ile wiem to chyba właśnie nie jest to możliwe bo kulbit jest jak by dalszą częścią kobry a przy jej wykonaniu kiedy samolot zadziera nos, powstaje siła która go pcha z powrotem w dół. Tak więc bez sterowania wektorem ciągu nie da rady... Wiesz co, ja tam nieco przeczytałem o tym "Kulbicie" i było że Kulbit na pewno był robiony również na Su-35 który jest bez zmiennego wektora ciągu, a nie jest niemożliwym wykonać go na zwykłym Su-27 czy MiGu-29 jednak cytuję "można to poddawać dyskusji". Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted February 19, 2010 Ciekawe, że na wiki podano Su-33 wśród mogących zdiełać kulbita, a to przecież morska wersja 27? Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 19, 2010 Ciekawe, że na wiki podano Su-33 wśród mogących zdiełać kulbita, a to przecież morska wersja 27? Su-33 ma układ kaczki przyjacielu.To go czyni zwrotnym prawie jak Su-35 tyle że bez nowego radaru ,awioniki itp. Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted February 25, 2010 SU 33 nazywany SEA FLANKER czyli wersja morska całego su-27 przeznaczona na jedyny rosyjski lotniskowiec ''KUZNIECOW'' jest niezły ale uważam że US NAVY ma lepszego super horneta w wersjach E i F który ma więcej węzłów uzbrojenia i jest bardziej szybszy zwinny tzn zwrotny ale myślę żę f-35 c ukażę potencjał US NAVY apropa su 27 i flankerów mam fajną stronkę o su 27 : http://www.aviastar.org/russian-aircraft/flanker/index.html Share this post Link to post Share on other sites