Ngr 105 Posted May 8, 2012 Od 24 lutego 2012 samoloty Polskich Sił Powietrznych powinny mieć dodatkowe szachownice na górnych powierzchniach skrzydeł. Oznaczenia takie ma już CASA 295M nr 011 a reszta maszyn będzie miała je domalowywane podczas prac okresowych i remontów. Co sądzicie o takim zabiegu? Share this post Link to post Share on other sites
SFP1Ace 33 Posted May 8, 2012 Lepiej by było jak by użyli wersji "lo-viz". Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted May 8, 2012 Lepiej by było jak by użyli wersji "lo-viz". Zgadzam się całkowicie - po co robić z samolotu choinkę - mimo prędkości dzisejszych maszyn jest to zawsze znak rozpoznawczy dla przeciwnika a nawet kilka sekund przewagi w rozpoznaniu może przesądzić w walce. Gdzieś czytałem, że Rosjanie w czasie wojny w Czeczeni wogóle zrezygnowali z malowania jakichkolwiek znaków, numerów itp. Zwłaszcza, że nasza szachownica jest niepowtażalna i chyba nie sposób pomylić jej z innym oznaczeniem - nie to co te różnobarwne kółka na połowie samolotów świata :) Tak przy okazji - kiedyś na jakimś polskim forum zapytałem ogółu co sądzą na temat wprowadzenia w polsce standardu "lo-viz" - jakiś sztywniak wyjechał mi cytując ustawę o oznaczeniach czy tym podobny dokument... Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted May 8, 2012 Tak przy okazji - kiedyś na jakimś polskim forum zapytałem ogółu co sądzą na temat wprowadzenia w polsce standardu "lo-viz" - jakiś sztywniak wyjechał mi cytując ustawę o oznaczeniach czy tym podobny dokument... Też jestem za lo-vis szczególnie przy naszym obecnym kamuflażu. Share this post Link to post Share on other sites