Wraith27 6 Posted March 4, 2010 Witam! Przenosząc temat: Rzeczywiście przydało by się coś z polskich "stajni" - zwłaszcza Iskra - i tak mi się przypomniało: Gdzieś na jakimś polskim forum czytałem, że ktoś robi model 3D Iskry!! Nie bardzo pamiętam gdzie i kiedy to czytałem... ale poszukam i spróbuję się z tym moderem skontaktować -może udostępni nam swój model! Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted March 5, 2010 (edited) Jakieś pół roku temu natknąłem się na forum gdzie powstaje Iskra do FS2004 i FSX. http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?PHPSESSID=d2554d6817dec269903ab2b0fb2ba309&topic=9225.120 A także Orlik: http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?topic=9165.330 Twórcą jest niejaki Empeck z pomocą some1. Spytaj ich Ciacho czy użyczą przynajmniej modeli 3d do serii WOx. Edited March 5, 2010 by Kulbit80 Share this post Link to post Share on other sites
Signum 0 Posted March 5, 2010 Ja też znam kogoś kto zrobił ładny model "skorpiona" ale to juz chyba nie ważne.. Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted March 6, 2010 (edited) Empeck'a pytałem o Orlika -model 3D jeszcze nie jest skończony. Napisał też, że po zrobieniu go do FSX'a sam prawdopodobnie zrobi wersję do SF2. Trzeba śledzić temat. O Iskrę zapytałem some'a1 bo uznałem, że to on kieruje projektem ale niestety na razie nie uzyskałem odpowiedzi. Zapytam o nią jeszcze Empeck'a. W każdym razie wydaje mi się, że to nie jest ta Iskra o której myślałem więc nadal szukam... Signum@ : zauważ, że projekt Skorpion'a miał kilka wersji znacznie się od siebie różniących wyglądem. Może ta o której piszesz jest inna a jej zrobienie do SF'a powinno być proste bo FM jest praktycznie gotowy -zmiany były by minimalne. Edited March 6, 2010 by Ciacho Share this post Link to post Share on other sites
empeck 0 Posted March 6, 2010 Cześć. Tak jak pisałem do Ciacho, model Orlika jest nieskończony, poza tym priorytetem dla mnie jest FSX, ponieważ w nim jestem w stanie zrobić to co jest dla mnie w symulatorach najważniejsze, to znaczy oprogramować tyle awioniki i przyrządów ile będę w stanie, wliczając radiostację, systemy nawigacyjne itd. O późniejszej konwersji na silnik Thirdwire myślałem już kilka razy, choć nie wiem jak engine sobie poradzi z tak dużą ilością geometrii jaką mam w kabinie :) Podejrzewam, że 25k trójkątów na exterior nie powinno być problemem, ale w kabinie mam ich ponad 100k ;) Inna sprawa to cel takiej konwersji, (inny niż 'for fun'), Orlik był projektowany pod przenoszenie pewnej ilości podwieszanego uzbrojenia, ale z tego co wiem nigdy nie były przeprowadzane żadne testy w powietrzu, żaden z istniejący Orlików nie ma też systemów celowniczych itp., choć zawsze można trochę pooszukiwać i podwiesić mu to i owo ;) Bez tego istnienie takiego samolotu w symulatorze bojowym jest co najmniej dziwne - chyba, że jako cel :) Co do Iskry to nie pomogę. To jest model tworzony przez Some1 i do niego należy się zwrócić o ewentualną współpracę. Pozdrawiam, Michał Share this post Link to post Share on other sites
+Kulbit80 1,399 Posted March 6, 2010 Dzięki za wyczerpującą i fachową informację. A swoją drogą to ludzie tacy jak empeck powinni być sponsorowani by mogli stworzyć pierwszy w historii polski symulator lotu z prawdziwego zdarzenia... Z polskimi maszynami, polską ziemią... Realizmem i na pewno wyśmienitą jakością... Share this post Link to post Share on other sites
Signum 0 Posted March 6, 2010 (edited) Koles który to wrzucil pisal że ma grupe z ktora robil ten model.... Edited March 6, 2010 by Signum Share this post Link to post Share on other sites
empeck 0 Posted March 6, 2010 (edited) @Kulbit80 - Obawiam się, że to nie jest takie proste :) Taki symulator byłby bardzo niszowy i raczej by się nie zwrócił :) Edited March 6, 2010 by empeck Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted March 6, 2010 Ciekawym projektem byłby TS-16 Grot, albo EM-10 Bielik. O ile o Bieliku jest nieco informacji w internecie, to z Grotem będzie trudniej. Na temat Grota znalazłem tylko 2 zdjęcia i to: http://www.youtube.com/watch?v=HvTGfGyOsuc Gdzieś słyszałem, że EM-10 Bielik ma silnik ze zmiennym wektorem ciągu- prawda to ? Share this post Link to post Share on other sites