kosmo92 209 Posted January 20, 2012 Witam ostatnio czytając wikipedię w wersji angielskiej podany był spis uzbrojenia i przy rubryce Mi 24 napisane było iż do roku 2015 ma zostać przyjęty jego następca i podane były propozycje : 1. Boeing AH-64 Apache 2.Eurocopter Tiger 3. Mi-28 Co myślicie na ten temat ? Moim zdaniem AH-64 Apache był by godnym następcą starych Mi 24 Share this post Link to post Share on other sites
SFP1Ace 33 Posted January 20, 2012 (edited) A nie ma to być przypadkiem W-3PL Głuszec? http://www.altair.com.pl/start-7319 Edited January 20, 2012 by SFP1Ace Share this post Link to post Share on other sites
Wraith27 6 Posted January 20, 2012 A nie ma to być przypadkiem W-3PL Głuszec? http://www.altair.com.pl/start-7319 Mam nadzieję, że nie - już dawno zostało powiedziane, że nic na bazie Sokoła nie będzie rasowym śmigłowcem bojowym - nie taka konstrukcja, za słabe silniki, wirnik też zdaje się nie taki itd. itp. Co do wymiany Hind'ów w 2015 - nie kojarzę - to raczej w sferze marzeń pozostawmy. Modernizacja... nawet ta najprostsza z przystosowaniem do systemu Ataka nie wyszła. Co do nowych śmigłowców to tylko przypomnę, że gdybyśmy w latach 90'tych nie zerwali ciekawie zapowiadającej się współpracy z RPA to może dziś z szachownicami latały by Rooivalk'i. A dzisiaj - Mi-28 nie bo Rosyjski, Apacz nie bo cena ( i Amerykańskiego sprzętu też bym unikał ), Tiger - chętnie ale nie bo droższy od Mangusty - czyli Mangusta... Share this post Link to post Share on other sites
SFP1Ace 33 Posted January 20, 2012 Masz rację, ale pewnie i tak skończy się na Głuszcu... Share this post Link to post Share on other sites
kosmo92 209 Posted January 21, 2012 Pewnie tak skończy się tak samo jak z samolotem szkolenia zaawansowanego dla polskich sił powietrznych. Czyli zdaniem MON sprzęt taki jest t w ogóle nie potrzebny i używajmy wiekowy już sprzęt jeszcze przez następne 50 lat aż sam się rozsypie . Share this post Link to post Share on other sites
az12121 0 Posted February 22, 2012 Czytałem jakiś czas temu bodajże w "Lotnictwie" o jakimś planowanym programie śmigłowca szturmowego w WSK Świdnik. Nie wiem jak się to ma teraz za "czasów Agusty". Niestety może się okazać że jeszcze kupimy A129 jak Turcja :p Share this post Link to post Share on other sites